Lækre nytårsdrinks med champagne

Det er snart nytår! Og det betyder champagne. Men hvorfor nøjes med champagnen i sig selv, når man kan blande den med alverdens lækre sager. Og hvad er mere oplagt, end at anvende champagne i din velkomstdrink på en nytårsaften?

Velkomstdrink med champagne

Til velkomstdrinken er det ofte lækkert med noget friskt og eventuelt sødt. Her er det ikke de dybe og tunge smagsnuancer som er i fokus. Et rigtig godt bud på en skøn velkomstdrink med champagne er:

Ingefærtwist

Med denne velkomstdrink, kan du give din favorit champagne (eller cava), et lækkert og forfriskende strejf af ingefær sammen med en anelse sødme fra 0,5-1,5 teskefuld sukker (afhængig af hvor sød du ønsker den). Fremgangsmåden er først og fremmest at bringe sukkeret i kog sammen med en smule vand (ca. en halv deciliter pr. glas, som du ønsker at servere). Når sukkeret er smeltet og væsken er kogende tilsætter du et par skiver ingefær og økologisk lime. Tag straks gryden af kogepladen og lad den stå med låg i en halv time eller mere, så de syrlige og friske smagsnuancer rigtigt kan trække ud i væsken.  Sørg for at væsken er kølig, når du skal bruge den, så du ikke kommer til at servere en lunken velkomstdrink.

Når væsken med ingefær og lime er kølet af og smagsnuancerne er trukket godt ud i væsken, så kom et par spiseskefulde af væsken ned i et champagneglas og fyld godt efter med champagne eller en anden mousserende vin som matcher dine præferencer. Din velkomstdrink er herefter klar til at glæde dig selv og dine gæster.

Du kan variere denne drik, som du ønsker det. Et godt tip er at tilsætte lidt appelsinsaft, som du eksempelvis kan filtrere gennem et rent viskestykke, hvis du gerne vil sikre en velkomstdrink, uden små stykker frugtkød.

Ingredienser:

 • Champagne/cava eller anden mousserende vin
 • Ingefær
 • Lime
 • Sukker
 • appelsin 

Champagnecocktail

Der er rigtig mange muligheder for at lave lækre champagnecocktails og du kan søge nettet tyndt efter diverse eksotiske opskrifter. Men hvis du skal bruge en løsning her og nu, så kan nedenstående typer af cocktails klart anbefales.

Black Velvet

En absolut anbefalelsesværdig mulighed er ”Black Velvet”, som hører til genren ”øl-drinks”. Black Velvet er utrolig enkel at lave. Du blander simpelthen øl (porter eller stout) og champagne i forholdet 1:1. Nemmere bliver det ikke. Vær opmærksom på, at både øl og champagne skal være afkølet.

Ingredienser

 • Øl (stout eller porter)
 • Champagne/cava eller anden mousserende vin

Chicago Cocktail

En anden lækker mulighed er drinken med navnet ”Chicago Cocktail”. Til denne drink skal du bruge Cognac, Cointreau, Angosturabitter og sidst men ikke mindst: champagne!  Derudover skal du bruge isterninger og en shaker. Denne drink er også meget enkel at lave, om end den rummer lidt flere ingredienser end ”Black Velvet”. I shakeren kommer du isterninger, 1 centiliter Cognac, 1 stænk Cointreau og 1 stænk Angosturabitter. Ryst shakeren og si herefter indholdet over i et champagneglas, som du herefter fylder efter med champagne (eller en anden lækker mousserende vin som du foretrækker).

Ingredienser

 • Cognac
 • Angosturabitter
 • Cointreau
 • Isterninger
 • Champagne/cava eller anden mousserende vin 

Forskellige typer champagne

Det kan være svært at blive klog på hvad champagne egentlig er. Og når man faktisk ved det, så opstår ofte spørgsmålet: Er champagne sin pris værd, i forhold til øvrige mousserende vine? For ægte champagne er generelt dyrere end andre mousserende vine, som i princippet kan meget af det samme. Den helt basale definition af champagne er: ”Champagne er en mousserende vin som er lavet i det franske distrikt Champagne”. Det vil sige, at der først og fremmest er to kriterier for at en drik kan kaldes champagne: 1) Vinen skal være mousserende. 2) Vinen skal være produceret i Champagne. En mousserende vin som produceres i Spanien efter tilsvarende principper, kan derfor i realiteten ikke kaldes en ”Champagne”. Derimod kender vi typisk spaniernes mousserende vin under navnet ”Cava”. Ligesom man hos vinproducenter i Alsace og Loire finder ”Crémant”, som ligeledes er en mousserende vin. Og så har vi italienerne, som kalder deres version for ”Asti”. Du kan finde alle nævnte typer champagne her hos Uhrskov Vine, sammen med en lang række øvrige vine af god kvalitet til konkurrencedygtige priser.

Godt nytår!